Objavil/a: Matjaž Šerkezi, torek, 19. julij 2016, ogledov: 3679

Vse do vrha z nasmehom in opečenim nosom na obrazu

Picos de Europa - Vrhunska plezarija, odlična družba, lepo vreme, romantični razgledi in čudoviti hribi. 17 članov AO in GRS Kamnik smo v času od 1. - 13. 7. 2016 preživljali lepe trenutke v objemu gorovja Picos de Europa (Španija). Vreme je bilo kljub slabi vremenski napovedi idealno - visoko v gorah sonce, v dolini megla.

Prvo polovico tabora smo preživeli pod znamenitim vrhom Naranjo de Bulnes (Picu Urriellu - 2519 m). Njegove stene z vseh strani ponujajo smeri različnih težavnosti. Skala je kompaktna in njene razčlembe plezalca vodijo vse do vrha z nasmehom in opečenim nosom na obrazu. Pod znamenito zahodno steno je koča, ki ponuja spanje po ugodni ceni.

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-026

Tako je tudi logistika lažja. Za avanturiste oziroma fante in punce z močnimi rameni, pa je dovoljeno tudi brezplačno kampiranje v okolici koče na že v naprej pripravljenih prostorih.

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-005

Za drugi del tabora smo izbrali mnogo odročnejši predel Picosov - Fuente Prieta. Šotorili smo na višini preko 2000 m v osrčju gora Pena Santa di Castila (2596 m) in Torre Santa Maria (2486 m). Daleč stran od prve koče. Travnata oaza, objeta z ostrimi skalnatimi vrhovi, z izvirom vode, slapom, ki nam je omogočil tuširanje po vsakodnevnem plezanju, kamnito ogrado za družabni prostor, narejene police za šotore ...

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-006

Čarobno. Okoliške stene ponujajo plezanje v 100 pa tja do 700 m visokih smereh, različnih težavnosti, z večinoma sprotnim nameščanjem varovanja.

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-008

Stene, grebenska prečenja, pohodniške ture ...

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-012

Za vsakogar se kaj najde. Kvaliteta skale pa ...

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-015

Lepo vreme nam je omogočilo, da smo vsi skupaj opravili preko 40 plezalnih vzponov.

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-017

Težko se je bilo vrniti nazaj domov. Hvala vsem, da smo skupaj kot ekipa lahko naredili te dneve res čarobne.

20160719-grs_kamnik-tabor_spanija-025

Besedilo: Juta Pavlič